Overcoming Addiction through Balance
האור העוצמתי שבחשכת ההתמכרות

By Yisroel Yitzchaki, Kfar Chabad, Israel
Essays 2017 / Finalists

MyLife Essay Contest 2017

 

הקדמה

אפיזודה מהחיים: עליה שגרמה לירידהדורון וזילפה היו זוג שמח שחי באחווה, עד שדורון החליט לעשות שינוי ולחיות חיים בעלי משמעות רוחנית, ללמוד ולהעמיק במשמעות החיים. לעומתו זילפה אשתו, חוותה את השינוי כדבר המאיים על הקשר הזוגי. האווירה בביתם נעשתה מתוחה, עד שהחלו לחשוב על ניתוק הקשר. דורון הבין שעל מנת להציל את חיי הנישואין, נדרש ממנו לשנות כיון.

סיפור דומה קרה ליונתן, הפעם הקונפליקט התרחש אצלו פנימה.

יונתן הרגיש רצון עז לתרום לחברה, מתוך כך החליט לעזוב את עבודתו ולתרום את זמנו לטובת התנדבויות עם אנשים במצוקה. אט אט ללא משים, הוא התמכר למשחקי מחשב, הערכתו העצמית ומצב רוחו ירדו. יונתן הבין שמשהו בתהליך שעבר היה שגוי.

השאלה שעולה לנו היא: מה בעצם היה חסר בתהליך שעברו דורון ויונתן ?

הצגת הנושא: האור העוצמתי שבחשיכת ההתמכרות

במאמר זה נדון בתשובות לשאלות הבאות:

  • מה הסיבה לכך, שאנשים טובים ורגישים עלולים להגיע להתמכרות ?
  • מה הכלים ליציאה מהמלכודת? ומהיכן הכוח להתחיל בתהליך ?
  • איך ניתן לתעל את האנרגיה העצומה הטמונה בהתמכרות, ולהשתמש בה כמנוע צמיחה חיובי ? ומה הצעדים הנדרשים לכך ?

הביאור מתבסס על נושא מרכזי בתורת הקבלה והחסידות, תחילה נגדיר אותו בקצרה:

בכל אדם ישנו קונפליקט מובנה, הנובע מכך שהוא בנוי מ”חומר” ו”צורה”, גוף ונפש. התהליך הרצוי הוא לגרום לצורה להיות דומיננטית, ועם זאת לשתף את החומר עצמו בתהליך זה.

חלק א’: רקע תיאורטי

מושגי יסוד: חומר וצורה

תחילה עלינו להכיר את שני המושגים: “חומר” ו”צורה”.

כל דבר בעולם[1] מורכב מחומר וצורה. לדוגמה אבן, עצם החומר הגשמי, המקום שהיא תופסת במרחב. לעומת זאת, הצורה של האבן, היא הצבע, המרקם, החוזק ושאר תכונותיה.

“חומר” זה גוף, מציאות, קיום. כשהוא לעצמו – ללא הצורה המאפיינת אותו – הינו דבר כבוי ומת, עצם סתמי בלתי מזוהה, המקובע בתוך עצמו ואינו מחפש לצאת מגבולותיו.

לעומת זאת, “צורה” היא נשמה, חיות, מהות. “צורה” היא המבדילה בין עצם לעצם[2] ונותנת לדבר משמעות ויופי רוחני. זאת אנרגיה המחפשת שחרור, מעוף, יצירה ותחושה.

כך גם האדם מורכב משתי כוחות קוטביים הקיימים בלבו פנימה:

החומר מושך אותו להישאר באזור הנוחות, לדאוג לאגו העצמי ולהימשך אחר הצרכים והדחפים הגופניים. לעומת זאת, הצורה מושכת ליזום ולפעול בעולם, להתחבר עם הסביבה ולגרום לפריצת דרך בתחומי החיים.

מצד החומר מצד הצורה
בין אדם לעצמו אני הוא הרגשת האגו.
מה יכול לעשות לי טוב ?
אני שכלתן / רגשן.
מה היעוד שלי ?
בין אדם לסביבה החברה אמצעי לסיפוק צרכי.
במה היא מועילה לי ?
אני חלק מהחברה.
איך אוכל לעזור לעולם ?
בין אדם לאלוקים שאלוקים יעזור לי.
במה קרבתו טובה לי[3] ?
הכול מאלוקים.
במה אוכל להודות לו ?

 

שלושה שיטות לפתירת הקונפליקט:

  1. כניעה לחומר: לשיטה זו, אסור להתנגד לדחפים של האדם ואין ברירה אלא להיכנע להם. כי אחרת האנרגיה השלילית לא מוצאת את סיפוקה ועלולה להתפרץ.
  2. התעלמות מהחומר: יש להתעלם מנטיות שליליות ולהשקיע בחיובי, ככל האפשר.
  3. שיתוף החומר: לשיטה זו יש לעשות רק מה שנכון וראוי לאדם. ועם זאת, לגרום לו להיות שותף בתהליך אשר הצורה מתווה. לשכנע את החומר, באסרטיביות אך בצורה עמוקה, כך שהחומר עצמו ישתכנע שזהו טוב וכדאי עבורו.

לדוגמה אם רצונך להשפיע על אדם להפסיק לגנוב, ביכולתך לצעוק, לבייש ולהבריח אותו. דרך זו מתעלמת מהקושי שלו להתמודד עם דחף הגניבה ולכן אינה מועילה לטווח הארוך. הדרך הטובה יותר היא, להסביר לו מתוך דאגה לאדם הנמצא במצב זה, שהוא יכול להשיג דברים בדרכים אחרות, חיוביות ונעימות הרבה יותר[4].

החסידות בוחרת בשיטה זו, אשר מצד אחד לא נכנעת לחומר חלילה. אך מצד שני מלמדת אותנו שהחומר ממלא תפקיד חשוב, לא פחות מאשר הצורה ((!, ובטח שאין להתעלם ממנו.

גישת החסידות: הקונפליקט עצמו הוא הפתרון

להלן ציטוט מדברי הרבי הריי”צ, המגדיר את תורת החסידות במילים הללו[5]: “חכמת הגברת הצורה על החומר, הוראה במעלת חומר מזוכך, ובמעלת הצורה כשנקבעה בהחומר, והתכללותם יחד . . . אל אחד בראם לכוונה אחת, לגלות אור קדושת חביון עוזו יתברך נבראו, ושניהם כאחד דווקא משלימים אותה השלימות“.

ובמילים פשוטות: הצורה היא העיקר ועל כן עלינו להגביר את כוחה ולהפכה לכוח הדומיננטי המנהיג אותנו בחיינו, מה שנקרא “הגברת הצורה על החומר“. ועם זאת:

  1. “מעלת חומר מזוכך”: על ידי תהליך עידון שנקרא “זיכוך החומר”, נראה שגם בחומר החשוך טמון אור עוצמתי, שיכול להביא תועלת.
  2. “מעלת הצורה כשנקבעה בהחומר”: היתרון שיש לצורה עצמה, משיתוף הפעולה עם החומר. כך שבזכותו היא תגיע לגבהים שלא יכלה להגיע בלעדיו.
  3. “שניהם כאחד”: החיבור המושלם יהיה רק כאשר שניהם יתמזגו (“יתכללו“) יחד לאותה מטרה, וישלימו אחד את השני.

גישה מדהימה זו, מגיעה מהאמונה שיש סיבה לכל דבר, אלוקים הפגיש וחיבר בין החומר והצורה, כיון שרק שניהם יחד יגיעו למטרה הרצויה, שהיא: הרמוניה של העולם עם הבורא.

דוגמאות למימוש גישת החסידיות  

ננסה לדמיין מה היה קורה אם יונתן היה פועל לפי שיטת החסידות:

הוא היה מגיע לשכנוע פנימי, שכדאי לו לטובתו האישית ללכת לעזור, בגלל שזה יביא לו סיפוק. כך הוא לא היה צריך להתעלם מהצורך החומרי שלו. כמו כן, ייתכן שהוא לא היה עוזב את העבודה, אלא היה משלב חלק מזמנו לעצמו חלק לזולתו.

כשיונתן מרגיש שההתנדבות כדאית לו. הוא יתנדב עם הרבה יותר מוטיבציה והנעה פנימית. וכמו שהיה לו סבלנות והבנה כלפי עצמו, יהיה לו סבלנות לעזור לאחרים.

בדומה לכך ננסה לדמיין מה היה קורה אם דורון היה פועל לפי שיטה זו:

  1. דורון היה הולך לקראת אשתו, מקשיב לה ומגלה אמפתיה לחששותיה. משתף אותה בתחושותיו ובסיפוק הנפשי שזה גורם לו. היא בטח הייתה נרגעת ושמחה שטוב לו.
  2. כאשתו בעד התהליך, היא יכולה לתת לו הסתכלות והבנה היכן עליו להשתפר. כמו כן, ביכולתה לדחוף אותו ולעזור לו להתקדם.
  3. הקשר הזוגי הופך לכנה יותר. הם למדו להקשיב ולקבל, לחלוק רעיונות ורגשות חדשים וכך להכיר זה את זה לעומק. מסתבר שהקשר ביניהם התחזק יותר.

חלק ב’: תובנות מעשיות בנושא ההתמכרות

הסיבה להתמכרות: בריחה מרגשות שליליים

אנשים אשר חווים חוסר בחייהם, קשרים חברתיים לא מסופקים או חסכים רגשיים אחרים, עלולים להגיע להתמכרויות. אם זה התמכרות למחשב ואינטרנט או לריגושים אחרים. זוהי בריחה מהתמודדות הנובעת מחוסר יכולת להתמודד עם הרגשות הקשים, בגלל חוסר אמונה באפשרות להביא לשיפור ההרגשה.

דווקא אנשים אלו הם אנשים אשר יש בהם אור גדול, יש בהם רגש עוצמתי אשר הם אינם יודעים איך לנתב אותו, איך לגרום לו להתבטא ולבוא על סיפוקו בצורה המתאימה.

לכן הם חשים חוסר אונים, ריקנות, בור עמוק ושחור הפוצע את ליבם. וכן בדידות איומה, כי בדרך כלל אין מי שיבין אותם או שהם אינם יודעים לשתף את מה שעובר עליהם.

פתרון זה של ההתמכרות, אשר גורם לאדם להרגיש טוב בגלל ההדחקה[6], אינה יעילה ואף מחריפה את הבעיה. כיון שהאדם גורם לחוסר להחריף, עד שהוא מגיע למצב שאינו מסוגל להתמודד עם הפער הגדול שנוצר, בין המקום בו היה רוצה להיות לבין מצבו העכשווי.

הכוח ליציאה מההתמכרות: להעיר את הלב

אנו רואים שאדם כזה יכול להזיק לעצמו ולסביבתו במשך שנים, בלי רצון ויכולת לצאת ממצבו, כיון שהוא חי בהכחשה עד נדמה לו שבאמת הכול בסדר (!). משל נכנסה בו רוח שטות אשר מעוורת אותו לחלוטין בנוגע למצבו[7].

מתי בכל זאת הוא מתעורר ? כשהוא מגיע לתחתית, למקום אשר אין לו אופציה עוד לברוח מהמציאות הטופחת בפניו. כאשר הוא מגיע למקום כה שפל עד שאינו מסוגל יותר. הוא מתעורר ומוצא כוחות שלא האמין שקיימים בו ואומר לעצמו: דיי !!!

החסידות מלמדת אותנו[8] שלא צריך להגיע לתחתית בשביל להתעורר. די בכך שתזכיר לעצמך שאם היית מגיע למצב שבגלל ההתמכרות שלך היית מאבד את כל היקר לך, הרי בוודאי שהיית עוזב את ההתמכרות. כך כבר כעת עליך להתרומם ולהגיד לעצמך, זה לא בשבילי!  אינני רוצה לחיות בהכחשה אפילו שעה אחת ורגע אחד נוסף בחיי[9] !

דרך זו דומה לטיפול בשוק חשמלי, זרם המעורר אדם השקוע בתרדמת, אשר אין דרך אחרת להעירו לחיים. זהו השלב בו יוצאים מהחושך אך את האור עדיין לא מרגישים[10].

המפתח לריפוי: הסרת החסמים 

כשמנגנון המשתיק את הכאב מוסר, כל הרגשות הלא פתורים שהיו חבויים בתוך התמכרות, מתחילים להציף את הלב ולהסב כאב גדול, עד שנדמה לאדם שמצבו החמיר מכפי שהיה. בדומה לאדם שזה עתה קם מניתוח, כשהחתכים עדיין לא נרפאו ונדרשת תקופת התמודדות לא קלה על מנת להירפא.

רק לאחר שהאדם מונע או מגביל מעצמו את הגישה לדברים שמנעו ממנו להתמודד[11], הוא יכול להגיע למצב בו הוא בשל להתחיל בתהליך צמיחה אישי, בו הוא בוחר להגביר את הצורה על החומר ואת העיקר על הטפל.

לתת מקום לרגשותיו, לסלוח לעצמו ולזולתו, לפתוח את הלב ולשתף אנשים אחרים, להודות לאלוקים ולראות את העוצמה שיש במעשים הקטנים שאנחנו עושים. דרך אשר תביא ללב האדם את האושר המיוחל אשר לו כה ציפה.

דרך הטיפול: חישוב מסלול מחדש

החומר אינו בהכרח רע, בתוכו טמונה אנרגיה שבטבעה נוטה לאפיקים שלילים, אם תשכנע אותה ללכת לחיובי היא תצטרך לתחושת הצורה ותהיה לך לעזר. כך הרגשות השליליים אינם שליליים במהותם, הם רגשות אנושיים אשר ניתן למצוא בהם צדדים חיוביים.

לדוגמה, אדם פוחד שיבזו אותו, בגלל חיסרון שיש בו, עד שהוא עלול למצוא את עצמו בבידוד חברתי. החומר כאן הינו רגש הפחד המשתק, הצורה היא רצון האדם להתחבר עם חבריו.

המסלול שיעשה אדם זה על פי שיטת החסידות:

  1. ראשית להסביר לעצמי שזה בסדר ולגיטימי לחשוש, ועם זאת לזכור את המעלות הטובות שבי, כך שהפחד יהיה פחות חומרי, פרופורציונאלי וניתן לשליטה.
  2. רגש הפחד הוא לטובתי, בזכותו אני יכין את עצמי טוב מבעוד מועד. כי כיוון שאני מודע לכך שיתכן שידחו אותי, יש בי רצון עז להרשים ולהטביע רושם טוב.
  3. כעת נוכחתי שיש לפחד שבקרבי תפקיד חשוב, הוא לא קיים אצלי סתם כך בשביל להציק. הוא מדרבן אותי להתחבר לאחרים ומשלים את הצד הטוב שבי.

בדומה לטיפול בפחד הנ”ל, ניתן לטפל ברגשות אחרים, כגון: קנאה, “קנאת סופרים תרבה חכמה”[12], וכן על זו הדרך[13].

חלק ג’: יישום מעשי

תרשים: מהפך תודעתי לגילוי האור

להלן תרשים עם דרך התמודדות המומלצת לאדם שחווה כישלון:


בדומה לכך נסה לבדוק את עצמך,

איך אתה מטפל ברגש לא נעים, לחץ או ביקורת עצמית ?

שאלות למיקוד עצמי

אודות התנהגות שאינך חש שלם עמה, שאל את עצמך שאלות אלו:

  • האם עשייה זו ממלאת אותי בתחושת אושר פנימי ועמוק מתוך הלב, או שזהו מקור הנאה רגעי ?
  • האם זה גורם לי להתחבר, או שמא חלילה זה גורם לי להתחבא, להסתגר ולהתנתק מרגשותיי, מהחברה או מאלוקים ?
  • תחושתי העצמית עולה בעקבות המעשה, או שמא אני עושה זאת תוך וויתור וחוסר נאמנות לעצמי?

לאחר שהגבלת את עצמך ומנעת גישה לעשייה זו, שאל את עצמך:

  • אלו רגשות עלו בך ? מה הצורה שלך מרגישה ומה החומר מרגיש ?
  • לאיזה מעשה אתה יכול לנתב את הרגשות הללו ולחוש תחושת שובע פנימית ?
  • האם יש דבר שאתה יכול להצביע עליו ולומר, שבזכות הרגש השלילי הגעת לעשייה טובה יותר ובלעדיו לא היית עושה אותו בצורה כזו מוצלחת ?

סיכום

הכרנו את המושגים הידועים בקבלה ובחסידות בשם: “חומר”, “צורה”, “התגברות הצורה על החומר”, “זיכוך החומר”. המחשנו את גישת החסידות, אשר רואה את נושא ההתמכרות ואת האנרגיה השלילית הקיימת בעולם בראייה אחרת. נותנת תקווה ומעודדת אדם השקוע במקום כזה. כמו כן, ראינו שעל ידי עבודה עם הצורה הטמונה בעטיפה החומרית ניתן להגיע לאיזון שלם ועמוק.

 

 הערות ומקורות

[1] ספר המאמרים עת”ר עמ’ יז

[2] יש להדגיש שההבדלה של הצורה, היא דווקא מביאה את האפשרות לחיבור. כי ההבדלה בין שני עצמים בלתי מזוהים היא תהומית. דווקא כשיש לכל אחד מהם צורה ניתן למצוא את נקודת החיבור, שבכוחה ניתן לקרב בין שני הישויות והם יכולים להשלים זה את זה.

[3] על משקל הפסוק בתהלים (עג כח): “ואני קרבת אלהים לי טוב”.

[4] כידוע הסיפור על תלמיד שהעלים כסף רב מקופת הכיתה. המורה זימן אותו לפגישה עם המנהל, התלמיד כמובן הגיע מפוחד, למרבה הפתעתו הם סיפרו לו שהם זקוקים לתלמיד שישמור על הקופה והגיעו למסקנה שהוא הכי מתאים לתפקיד, כך שהוא עצמו הפך להיות אחראי (!) על הקופה. זה היה נקודת המפנה שלו מהתנהגות שלילית לתפקיד חשוב וחיובי.

וראה קונטרס “תורת החסידות” עמוד 16: “ . . . עד אשר נהפך החומר לצורה“.

[5] קונטרס “תורת החסידות” עמ’ 14-13. היום יום ז’ כסלו.

[6] יש לציין שמחלת ההתמכרות, אשר אדם הלוקה בה נמצא במקום מתירני ונשקע בתוך החומר. קרוי בחסידות בשם “טמטום הלב”. כיון שליבו נאטם ורגשותיו נכבים. וראה מאמר “לא תהיה משכלה” תשי”ב.

[7] ראה בקונטרס “תורת החסידות” עמוד 19.

[8] ראה תניא פרק כ”ה.

[9] ראה תניא פרק י”ד.

[10] כמו תהליך הלידה, ההופכת את העובר שהיה חלק מאמו ליצור עצמאי (ראה לקו”ש חלק כ”ד, עמוד 178).

[11] ראה בהרחבה, בספר המאמרים תש”ט עמודים 221 ואילך.

[12] בבא בתרא – דף כ”א, עמוד א’.

[13] וראה תניא פרק ל”א, אודות טיפול ברגש המרירות, אשר בתוכו טמון חיות גדולה.