Mindfulness, Presence, And Priorities

by Shmuel Dov Brown
Essays 2015

MyLife Essay Contest

בספרי חסידות חב”ד ניתן למצוא פעמים רבות את הכינויים ‘פנימי’ ו’חיצוני’. חיבור זה יתמקד בהסבר הכינוי ‘פנימי’, כפי שהוא מוסבר במשנת חב”ד, וימחיש כיצד שימוש בתכונותיו של ה’פנימי’ יכולות לסייע לאדם החי בזמננו – המאה ה 21- – לשרוד את הלחץ היומיומי שבו אנו נתונים.

אחד הפתגמים המוכרים בחב”ד הוא “חב”ד תובעת פנימיות 1“. עיון בספרי חב”ד, ובפרט בכתביו של האדמו”ר הקודם והרבי נשיא דורנו, מגלה לנו מהי ה’פנימיות’ האידיאלית שאליה צריך לשאוף כל חסיד. מאפייניו הבולטים של ה’פנימי’ הם סדר 2, יסודיות 3 ושליטה אמיתית בזמן שלו 4. תכונות אלו מסייעות בידיו של ה’פנימי’ להיות יעיל ככל האפשר בזמן שיש ברשותו. אמנם, לכל אדם יש רק 24 שעות ביממה, ואין אפשרות להוסיף עליהן. אך מידת הניצול של הזמן, תלויה ביעילות העבודה של כל אחד5.

אנו חיים בתקופה שבה הפך העולם ל’כפר גלובאלי’. יש לנו גישה מכל מקום בעולם ובכל זמן, לכל מקום אחר. גם לאנשים סביבנו יש גישה חופשית אלינו. בכל רגע נתון יכול להתקשר הבוס מהעבודה, החבר מהלימודים, האישה או הילד. אין לנו רגע של ראש נקי. לא מפליא אפוא, שבסופו של יום אנו מרגישים מותשים מהיום שחלף, פעמים רבות אנו לא מסופקים ממה שהספקנו במשך היום, ונשארים עם עבודה מעל הראש לימים הבאים.

אחת הבעיות המרכזיות בימינו היא שתשומת לב האנשים מופנית למוקדים רבים בו זמנית. הם אינם חווים את הרגע הנתון אלא טרודים בגירויים חיצוניים שמסיתים את תשומת ליבם מהעיקר – כולנו מכירים את המראה של מספר בני משפחה יושבים יחד, אך כל אחד מהם שקוע במכשיר שלו, ובעצם מפספס את החוויה המשפחתית. דבר זה משפיע הן על האדם עצמו והן על סביבתו במסגרות שונות: משפחה, עבודה, לימודים וחברים. ניתן לראות את עוצמת הפגיעה בנתון הכואב שכיום כשליש מהזוגות מתגרשים. ייתכן ואין זה הגורם העיקרי, אך וודאי גם תופעה זו הינה בעלת השפעה משמעותית. התחושה הרווחת בקרבנו היא שתמיד יש משהו יותר חשוב לעשות ומקום אחר שאנו צריכים להיות בו. אנו תמיד רוצים להתקדם אך בינתיים הולכים לאחור.

הדמות של ה’פנימי’ החסידי מלמדת אותנו כיצד יש בכוחנו להשתמש בחכמה בזמן שלנו. על ידי כך נרוויח שני דברים: הראשון הוא שנספיק יותר דברים בזמן שעומד לרשותנו והשני הוא שהעשייה שלנו תהיה איכותית יותר6. אם כן, מהו הסוד שאותו אנו צריכים לאמץ?

הרבי מליובאוויטש קורא לפטנט “הצלחה בזמן7.”

זה עובד כך: נדרשת התמקדות בעשיית דבר מסוים. כל הנעשה לפני אותו הדבר וכל העתיד לבוא אחריו, כאילו אינו קיים בעולם כלל8. העיסוק הוא ברגע הנתון המקבל את מלוא תשומת הלב. ‘הצלחה בזמן’ דורשת הכרה בחשיבות ויוקר הזמן9. כאשר האדם מרוכז אך ורק בדבר בו הוא עוסק ברגע זה, והוא אינו מוטרד מכל שאר הדברים שבהם עסק ויעסוק, הרי שגם זמן קצר יכול להיות מנוצל כולו לעשייה איכותית10.

הרבי נותן דוגמא מסדר היום של הרשב”א (רבי שלמה בן אדרת) שהיה אדם עסוק ביותר. הוא היה גדול בתורה, שמסר שלושה שיעורים מדי יום והשיב על שאלות שהגיעו אליו. במקצועו הוא היה רופא שטיפל בחוליו במסירות והקפיד אף הוא לשמור על בריאותו ולטייל מדי יום. כל אלו כמובן נוספו על עבודת התפילה ולימוד התורה אותם עשה בדביקות רבה. כיצד הוא הצליח בכל אלו? בזכות הפטנט של ‘הצלחה בזמן’. בכל רגע נתון היה שקוע וממוקד כולו בעשייה של אותו הזמן, כך שעובדת היותו עסוק בתחומים שונים בזמנים אחרים לא השפיעה כהוא זה על יעילות עבודתו.

אם כן, הלימוד הראשון שלנו מה’פנימי’ הוא ניצול הזמן על ידי עיסוק ממוקד ומרוכז בדבר מסויים, ועשייה יסודית ומושלמת של הדבר בו אנו עוסקים11.

על מנת שאכן נתנהל בחכמה, ולא נשתמש בפטנט זה באופן שלילי (לדוגמא ריכוז בשיחת טלפון עם חבר והתעלמות מהילד שבא לבקש משהו…), עלינו לאמץ את תכונתו השלישית של ה’פנימי’ – סדר. עלינו ליצור לעצמינו סדר עדיפויות שעל פיו נתנהל, כך שעיסוק בדבר חשוב אינו יופרע מדברים הטפלים לו. אך יחד עם זאת, עלינו להכיר בדברים הנמצאים בתחתית סדר העדיפויות, ולא לשקוע בהם על חשבון עשיית דברים חשובים.

כאשר נאמץ את השיטה בחיי היום-יום שלנו, נגלה לפתע שאנו יכולים להספיק המון! נמצא את עצמינו עושים כל דבר ברצינות וביעילות. נחוש שביעות רצון, סיפוק, שלווה ורוגע. כמובן שגם סביבתנו תצא נשכרת מהעניין. פתאום ילדינו יכירו את הוריהם הנפלאים, הבוס יגלה עובד נאמן ומסור, החברים יגלו אדם ידידותי שמצליח לשוחח ברצף (ולא מוטרד מכל צפצוף הנשמע ממכשירו), והמרצים בלימודים ייהנו לגלות תלמיד רציני ומצליח.

להלן מספר דוגמאות ליישום הדברים:

  • יצירת סדר עדיפויות ברור בין תחומי העיסוק השונים.
  • תרגול של כיבוי אמצעי התקשורת של בני המשפחה בזמן הארוחה משפחתית.
  • כאשר עומדים בפני רצף של אתגרים, לצלוח כל אחד מהם בפני עצמו ובריכוז מלא בו ולא לראותם כחבילה אחת (לדוגמא: עונת מבחנים, התמודדות עם צירי לידה או טיפולים קבועים שונים).
  • – לשבת לזמן איכות עם הילדים, בדגש על פניות מלאה אך ורק להם.
  • – כאשר מתפנה פרק זמן קצר ( 5 דקות המתנה לאוטובוס, או 15 דקות המתנה בבנק…), להכיר בחשיבותו ולדאוג לנצל אותו במלואו על ידי ריכוז מוחלט במשימה קטנה.

האם נוכל לתאר לעצמנו עולם שבו ננהג כולנו באופן של “הצלחה בזמן”? איך יראה עולם שבו בני האדם יהיו רגועים, שלווים ומתונים יותר? חישבו על כך שאדם העסוק בנהיגה יהיה מרוכז אך ורק בעניין זה. וודאי שכמות ההרוגים בכבישים תרד פלאים – ממש הצלת חיים! אם הפוליטיקאים יהיו עסוקים בעשייה עכשווית ולא בתכנון מערכת הבחירות הבאה, אין ספק שגם מערכת הבחירות הבאה תראה טוב יותר… וגם אם סתם אדם יצליח לפרגן לעצמו 5 דקות איכותיות למנוחה, הוא כבר יצא עם רווח.

לסיכום, אם נקפיד להיות ממוקדים בעניין מסוים, נדע מהו סדר העדיפויות שלנו ועל פיו נעבוד, נתקשר עם הסובבים אותנו ברצינות וללא אין ספור הטרדות מסביב, ונכיר ביוקרו של הזמן – נעלה על הכביש המהיר להיות “בעלי דעה על הזמן” ובעזרת ה’ גם ‘להצליח בזמן’!

ולרציניים שבינינו, עלינו לזכור ש”‘פנימי’ זקוק לזמן, אין הוא יכול למהר, בתחילה הוא לומד, לאחר מכן מהרהר במה שלמד, הוא קולט בפנימיות מה שלמד, עד שהוא מתחמם מן העניין ומתפעל, וכל זה לוקח זמן. עבודה זקוקה לזמן, יש צורך לעבוד הרבה עד שמעבדים מידה וכאשר מצליחים, המידות הטבעיות נשארות בטבען12“. אם תשקיעו לאורך זמן בעניין זה, השינוי החיובי יחזיק מעמד בעז”ה.


הערות ומקורות

1. ליקוטי דיבורים ליקוט ט”ו אות ז’.

2. “פנימי הוא מסודר” – ליקוטי דיבורים, ליקוט ב’

3. “פנימי הוא יסודי” – ליקוטי דיבורים ליקוט ט”ו אות ב’

4. “אדם פנימי הינו בעל דעה על הזמן” – ספר השיחות הש”ת עמוד 113 ואילך

5. “אי אפשר להוסיף זמן על אריכות היום והלילה אבל אפשר לפעול בזמן גופא שינוצל במלואו” – שיחת כ’ שבט תש”ל

6. ספר השיחות הש”ת עמוד 113 ואילך

7. שיחת שבת פרשת פנחס תשנ”א

8. שיחת כ’ שבט תש”ל

9. “אצל שומר הזמן רגע הוא זמן, יום הוא שנה” – ספר השיחות הש”ת עמוד 113 ואילך

10 שיחת כ’ שבט תש”ל

11. “פנימי כל דבר שהוא עושה הרי הוא מונח בזה לגמרי” – שיחת שבת פרשת פנחס תשנ”א

12. ליקוטי דיבורים ליקוט ג’ אות ה’