The Languages Your Souls Speak

By Eitan Guryon, Tzfas, IsraelGuryon
Essays 2016

MyLife Essay Contest 2016

 

אחד מאתגרי התקופה בה אנו חיים הוא האיזון הנכון ,בין הצרכים השונים שלנו. בתור בני אדם, אנו מורכבים ממכלול רחב מאוד של רגשות ,מחשבות, רצונות ושאיפות שונות. חלקן ניתנות למימוש בטווח המידי, וחלקם נראות רחוקות מאתנו מרחק של שנות אור. הדרך להגיע לחיים מלאים בסיפוק אישי והצלחה אמתית, היא דרך ארוכה ולעיתים מפחידה. בעולם הגלובלי של ימינו, ישנם אינספור מורי דרך כאלו ואחרים, המציעים פתרון זמין ומידי לאתגרי החיים. פתרונות אלו יכולים לפעמים להבטיח פתרון קצר, אך הדרך ארוכה מפותלת ולעיתים הפתרון הממשי אינה נראה באופק הקרוב.

העולם היהודי עתיק הימים בכלל ותורת החסידות בפרט, מתווים לנו דרך ארוכה וקצרה לחיים מלאים במשמעות. המשלבים בצורה בריאה ואמתית, דרך לאיזון נכון בין עולם החומר, לעולם הרוח. בדוק ומנוסה במשך אלפי שנות קיומו של העם היהודי.

האתגר אותו ננסה לפתור באמצעות תורת החסידות.

האתגר אותו נציג לפני הקורא בחיבור שלפניכם, הוא אתגר אתו התמודדו ומתמודדים מיליוני אנשים ברחבי העולם, מבריאת העולם ועד ימינו. האתגר אותו ננסה לפתור הוא, כיצד לקבל החלטות נכונות.

משחר ילדותנו ועד לשיבה טובה, מהלך החיים מציב בפנינו דילמות רבות בכל תחומי החיים. לעיתים קרובות אנו נאלצים לקבל החלטות מסוגים שונים. לעיתים ההחלטות הם פשוטות וקלות, צבע החולצה אותה נלבש היום, מה נזמין מתפריט המסעדה. ולעיתים אנו נאלצים לקבל החלטות כלכליות, הטומנות בחובם הון רב. ולצערנו לעיתים גם החלטות רפואיות כבדות משקל. ישנם גם החלטות אישיות שעשינו בכדי לחולל מהפך בחיינו האישיים, עקב תובנות כאלו ואחרות שרכשנו במהלך החיים, בכדי להתקדם למקום טוב יותר ונכון יותר עבורנו. לעיתים קרובות ניעזר בחברים, בבני המשפחה או ביועצים שונים בכדי להכריע מה היא דרך הפעולה הנכונה ביותר עבורנו. סוג שונה של החלטות הוא סוג ההחלטות שאנו צריכים לבצע במערכת החיים הסובבת אותנו, החלטות פשוטות ומהירות. לחשוב כך או לחשוב אחרת, לבצע פעולה מסוג מסוים או לא, לומר את המילים או לשמור על שתיקה. לעיתים הקשבה נכונה לקול הפנימי שלנו תוביל אותנו למצוא את התשובה עמוק בתוכנו.

תהליך קבלת ההחלטות טומן בחובו מעגל פנימי הנמצא בתוכנו. אם ננסה להקשיב לדו שיח הפנימי המתנהל בתוכנו נגלה דרך חדשה וברורה כיצד לקבל החלטות נכונות בכל תחומי החיים.

בכדי להבין מה היא הדרך הנכונה לעשות זאת, נביא לפניכם רעיון מרכזי מספר התניא. ספר היסוד של חסידות חב”ד, שנכתב על ידי מייסד חסידות חב”ד, האדמו”ר הזקן, רבי שניאור זלמן מליאדי. (על ספר התניא התבטא אחד מענקי הרוח של העם היהודי. “אדמור הזקן הסביר לנו כמה קטנים אנחנו וכמה גבוהים אנחנו יכולים להיות”).

לפניכם אפיזודה קצרה מחיי הנישואין שתעזור לנו להבין טוב יותר את הקולות הפנימיים שלנו:

אתה מסיים יום עבודה עמוס לעייפה. הפקקים בדרך מרטו לך את שארית הסבלנות שנותרה לך. את ארוחת הצהרים פספסת, עקב פגישה עם לקוח עצבני. המייל הראשון שחיכה לך במשרד בישר שהעלאה במשכורת לה חיכית במשך חצי שנה נדחתה למועד בלתי מוגבל. ואת החניה הקבועה מתחת לבית תפס השכן ממול . אך מחשבה קטנה אחת מעודדת אותך. עוד רגע ותגיע הביתה. הילדים יקפצו לזרועותיך המחבקות, ארוחת ערב חמה מחכה לך, ועוד רגע ואתה על הספה הנוחה, עם העיתון היומי וכוס הקפה החמה מתרווח ונח מעמל היום העמוס.

והנה אתה בבית חיבוק חם ואוהב לילדים ארוחת ערב משפחתית נעימה ושלווה עם אשתך היקרה והילדים. מקלחות לילדים סיפור לפני השינה המים כבר רותחים העיתון מוכן וכל מה שנותר הוא להתרווח בנחת על הספה. רגע אחד לפני שגופך העייף פוגש את כרית הספה, קול מוכר נשמע בחלל הבית. יקירי תוכל לבוא רגע? צרור המחשבות שלך טס במהירות על קולית. הקול המוכר ממשיך, תוכל לעשות את הכלים הערב? אני ממש, אבל ממש עייפה הערב. המחשבות כבר חצו את המהירות המותרת. על קצה הלשון האותיות למד ואלף מסדרות את עצמן לפני היציאה לקרב עוד רגע והן נשלפות מחלל הפה ישירות לעבר הקול המוכר. אך רגע לפני, קול קטן הססני משהו, מצווה על האותיות לעצור במקומן. להפוך את הערב לשדה קרב? גם עליה עבר יום עמוס. ממשיך הקול בביטחון עצמי של נער מתבגר בהצגת סוף שנה. האותיות למד ואלף מחליטות ללמד לקח את הקול המתבגר וכמעט ומבצעות צניחה חופשית מגובה רב לחלל הסלון. אך ברגע האחרון הקול המהסס מגלה ביטחון והודף אותם חזרה לחלל המחשבה. המילה כן יקירתי. נשמעת בביטחון ובעוצמה רכה. ואתה צועד לעבר הכיור הגדוש בכלים שמראה לך שתסיים אותם לפחות בחודש הבא. הספה תחכה ואת הקפה נשתה ביחד. ותחושה טובה על החלטה נכונה שלקחת מתחילה למלא את אזור הבטן ומשם ישירות לחיוך שמאיר את הבית כולו.

בואו ונאזין לרגע בסטטוסקופ דמיוני לקולות הפנימיים שלנו. גיבור סיפורנו חווה יום לא נעים בעליל. הוא חזר הביתה וציפה לנוח. כאשר רצונו לנוח פגש רצון אחר, הוא עמד בפני התלבטות, האם לנוח או לעזור לאשתו. מחשבות שונות ריחפו במחשבתו ולבסוף הוא החליט לבצע את הדבר הנכון ביותר ולעזור.

האם קול אחד דיבר בתוך תוכו של גיבורנו או מספר קולות. התשובה ברורה. שתי קולות מנוגדים מאוד.

ספר התניא מגלה לנו ששתי הקולות החבויים בתוכנו אינם רק שתי קולות שונים. מסתבר שבתוך תוכנו קיימות שתי נפשות שונות. לא נפש אחת שלעיתים מחליטה לעשות את הדבר הנכון, ולעיתים להיפך. אלא שתי נפשות שונות באופן מהותי. במילים פשוטות כולנו נושאים בתוכנו שתי נפשות שונות בתכלית.

משפט ידוע אומר שידיעת המחלה היא חצי תרופה למחלה. כאשר איננו יודעים את הסיבה למחלה אנו נמצאים בתחום האפור. אי הוודאות אופפת אותנו ואין בידינו שום קצה חוט לפתרון הבעיה. ברגע שנגלה את מקור הבעיה נוכל להתחיל לנסות למצוא לה פתרונות מתאימים.

עד כה הבנו שהבעיה העיקרית בקבלת החלטות נכונות היא קיומם של שתי נפשות שונות שחיות בתוכנו. אך מדוע הן מושכות לכיוונים שונים כל כך. הימצאותם של שתי נפשות בקרבנו היא מקור לקונפליקט תמידי מאחר ושתי הנפשות שונות לחלוטין בהשקפתן האישית על החיים. הם מגיעות ממוצא שונה ואף מקבלות החלטות על בסיס שונה. בכדי לעשות קצת סדר בואו ונכיר את הנפשות שלנו.

הקול הראשון, הנפש הבהמית.

את הנפש הראשונה מכנה אדמור הזקן “נפש הבהמית”. נפש זו אחראית על התפקוד החומרי שלנו. הרצונות של הנפש הבהמית היא סיפוק הצרכים האישים שלנו (צרכים שמותרים על פי גדרי ההלכה היהודית). היא מורכבת מארבע יסודות שונים (אש רוח מים עפר) שאצל כל אדם היסוד הדומיננטי שבנפשו ישפיע על תכונותיו האישיות, לדוגמא אדם שבו יסוד האש דומיננטי יותר, יהיה בעל נטייה להתלהבות ולשמחת חיים אך לעיתים גם לכעס.

מאפיין נוסף ועיקרי של הנפש הבהמית הוא השליטה המוחלטת של עולם הרגש. הנפש הבהמית מונעת בעיקר מדחפים רגשיים. היא משתמשת בכלי השכל בכדי להשיג את רצונותיה. אצל ילד קטן היא תשתמש בשכל בכדי להשיג צעצוע או ממתק טובים יותר. ואצל מבוגר היא תשתמש בשכל בכדי להשיג כבוד תהילה מכונית חדישה וכד’.

מאחר ונפש אינה יודעת לדבר, היא נעזרת בכוחות חיצוניים שעוזרים לה לתקשר עם העולם ולהשיג את מאווייה. לשימושה של הנפש הבהמית עומדים שלושה כוחות, הכוחות הם:

1.כוח המחשבה 2. כוח הדיבור 3. כוח העשייה.

מקורה של הנפש הבהמית הוא מעולם רוחני ששמו “קליפת נוגה”. עולם זה, הוא עולם שבו הטוב והרע נושקים אחד לשני ויש צורך בהבחנה נכונה ומדויקת ובהדרכה צמודה, כיצד ניתן לברר את הטוב הטמון בעולם הזה. (דוגמא לנושא, קליפת הפרי מגינה על הפרי מפני מזיקים שונים אך בחלק מהפירות טרם אכילת הפרי יש להסיר ולזרוק את הקליפה).

בנקודות של קבלת החלטות בחיינו, הנפש הבהמית תצודד תמיד בדאגה העצמית האנוכית. ותפנה את משאביה השכליים החוצה. על מנת שהאדם יקבל החלטה לפי רצונה הרגשי של הנפש הבהמית. במקרה של גיבורנו שוטף הכלים טוב הלב. הנפש הבהמית חיוותה את דעתה באמצעות לבוש המחשבה והביעה את דעתה שרצונה לנוח בספה לשתות קפה ולקרוא עיתון.

בכדי שנוכל לקבל החלטות נכונות, נצטרך לדעת כיצד לזהות נכון את קולה של הנפש הבהמית. כאשר חולפות בנו מחשבות האם לבצע פעולה מסוימת ננסה להתבונן. האם הרגש הוא שמעורר בנו את המוטיבציה לפעולה? (אם זה מחשבות דיבורים או פעולות) באם נבחין שמקור הקול הפנימי מגיע מעולם הרגש, נבין מיד שהנפש הבהמית אחראית לכך.

הקול השני, הנפש האלוקית.

את הנפש השנית מכנה אדמור הזקן “הנפש האלוקית”. נפש זו אחראית על הרצונות הרוחניים שלנו. בכדי להבין את שאיפותיה, צריך להקדים ולספר על מקורה של הנפש האלוקית. בספר בראשית, בסיפור בריאת האדם מסופר, שכאשר ברא הבורא את האדם הוא נפח בו נשמת חיים. האדם נוצר בצורה שונה משאר הבריאה. את הבריאה כולה ברא אלוקים בכוח הדיבור האלוקי. אך  כאשר נפח הבורא רוח חיים באדם, השתמש הבורא בכוח אלוקי פנימי. הנפש האלוקית היא חלק ממשי מהבורא. הבורא נתן לכל יהודי חלק מהבורא בעצמו.

לאחר שהבנו את ייחוסה רם המעלה של הנפש האלוקית, נוכל להבין טוב יותר את תפקידה בחיינו. מאחר והנפש האלוקית הגיעה ממקום כה נעלה. היא רגילה לסביבה רוחנית מושלמת ולכן שאיפתה המתמדת היא חזרה לחיק הבורא. היא מרגישה בנוח במקומות רוחניים וקדושים. ומחפשת תמיד כיצד להתחבר לטוב האלוקי הנמצא בעולמנו. וכיצד להפוך את סביבתה למקום טוב יותר.

לשימושה של הנפש האלוקית עומדים שלושה כוחות הכוחות הם:

1.כוח המחשבה 2. כוח הדיבור 3. כוח העשייה.

הכוח המרכזי שמוביל את הנפש האלוקית הוא הכוח השכלי. היא מונעת באופן תמידי על ידי כוח השכל ומבצעת בחירות על פי מדד שכלי אלוקי וכך היא מורה לעולם הרגשי לפעול לפי הוראת השכל. במקרה של גיבורנו הנפש האלוקית הצליחה לשכנעו לפעול לפי צו השכל ולעשות את הבחירה הנכונה.

בכדי שנוכל לקבל החלטות נכונות, נצטרך לדעת כיצד לזהות נכון את קולה של הנפש האלוקית. כאשר חולפות בנו מחשבות האם לבצע פעולה מסוימת ננסה להתבונן. האם השכל האלוקי הוא שמעורר בנו את המוטיבציה לפעולה? (אם זה מחשבות דיבורים או פעולות) באם נבחין שמקור הקול הפנימי מגיע מעולם השכל, נבין מיד שהנפש האלוקית מאירה לנו דרך פעולה נכונה.

המאבק.

לאחר שהכרנו קצת את שתי הנפשות שנמצאות בתוכנו. ננסה להבין טוב יותר את הקולות הפנימים שבקרבנו ומדוע הם משדרים מסרים כל כך סותרים. בין שתי הנפשות מתחולל מאבק איתנים חסר פשרות. כאשר כל צד מנסה להשתלט על האדם באופן טוטאלי. כל צד מחפש שליטה מוחלטת עת כוחות האדם. הנפש הבהמית רוצה שנחשוב רק על מילוי מאוויינו הפיזיולוגים(המותרים על פי ההלכה היהודית). ואילו הנפש האלוקית מעוניינת להידבק בטוהר בקדושה ובטוב האלוקי. המאבק הוא תמידי ולעיתים אחד מהצדדים גובר על הצד שכנגדו. ספר התניא מדריך אותנו שלב אחרי שלב כיצד לנהל את הקרב בצורה בטובה ביותר וכיצד לגרום לנפש האלוקית לנצח בקרבות (שליטה מלאה וניצחון מוחלט שייכת ליחידי סגולה הלא הם הצדיקים) המתנהלים השכם והערב בין הכוחות השונים. וכיצד ניתן לספק תחמושת ואספקה מתאימה לצד הקדושה.

החשיבות בניצחון הנפש האלוקית הוא ברור. מאחר והנפש הבהמית נמשכת למילוי רצונותיה הפרטיים בלבד היא מושכת אותנו לקונפליקטים אישיים, חברתיים ולעיתים לאף גרוע מכך. בניצחונה של הנפש האלוקית מודגש הטוב האלוקי שבנו והטוב שבזולת. אך חשוב יותר מכל הוא רצונו של הבורא, שנצליח לגשר על הפערים בין הנשמות ולשכנע את הנפש הבהמית (בשפתה שלה) שטוב לה לקיים את רצון הבורא.

סיכום תרגול ופרקטיקה מעשית.

“הדרך להיכנס לתסביך היא להתרכז בעצמך הדרך לצאת מתסביך היא להתמקד בזולת”

לאור תיאורי המאבק בין הנפשות השונות כל כך, היה אפשר לחשוב שתפקידנו הוא לחסל ולהשמיד את הנפש הבהמית. אך אם נעמיק בספר התניא (פרק ל”ז) נגלה שהמטרה האמתית של הנפש האלוקית היא קצת יותר מאתגרת ממה שחשבנו. מטרת הבריאה של הנפש האלוקית היא לגלות לנפש הבהמית את תפקידה האמתי. הנפש האלוקית כשלעצמה אינה חסרה דבר. היא חלק מהבורא ולעולם אינה יכולה להיפרד ממנו. תפקידה של הנפש האלוקית היא לחנך ולהסביר לנפש הבהמית כיצד לקבל בחירות נכונות בחיים וכיצד היא יכולה לגלות בעצמה שגם היא נועדה בעצם לעשיית טוב בעולם.

לסיכום הדברים. זיהוי נכון של מקור המחשבות המילים והפעולות שלנו. יוביל אותנו לדעת מי מחווה את דעתו בנושא. הנפש הבהמית או האלוקית. הכלל הברור ביותר בכדי לדעת מי הקול הדובר, הוא מקור הדברים. האם הם נובעים מהשכל (נפש אלוקית) או מהרגש (נפש בהמית). וכאשר נדע מי הדובר נדע להקשיב לקול הפנימי הנכון שלנו ולהחליט בצורה טובה יותר.

אם ננסה ליישם את הכוחות הטמונים בנו, לפרקטיקה מעשיית בחיי היום יום, שתעזור לנו לקבל החלטות נכונות ותלמד אותנו להקשיב לקול הפנימי הנכון עבורנו. אבקש ממכם קוראים נאמנים ששרדו את 1865 המילים עד כה. לבחור סיטואציה קטנה מחייכם האישיים, סיטואציה שמן הסתם תקרה בדקות הקרובות מסיום קריאת המאמר.

ובה תצטרכו לבחור בחירה קטנה לאו דווקא הרת גורל. בחנו את עצמכם מי מהקולות מחווה את דעתו ומהיכן מגיע מקור הקול. עצרו רגע לפני שתבחרו את הפעולה הנדרשת וקבלו החלטה נכונה לפי הוראת נפשכם האלוקית.

אתם תגלו שקיבלתם החלטה נכונה שתוביל אתכם להחלטות נכונות נוספות. אם רק נקשיב נכון לקול הנפש האלוקית המאירה את דרכנו לחיים מלאים במשמעות. נוכל לבחור בחירות נכונות גם בסיטואציות נוספות.

היכרות מעמיקה יותר עם ספר התניא מובילה אותנו לגלות את הדרך הנכונה בחיים בהם המאבק הופך להיות לדו שיח מלמד ומכוון ולאיזון נכון בין עולם השכל לבין עולם הרגש המרכיבים אותנו להיות מי שהבורא רוצה שנהיה, בריאים שמחים ומאושרים.